Slitasje av børstevask

De første bilvaskmaskinene som kom på markedet hadde børster laget av nylon, og nylon har en slipende effekt. Derfor ble ofte mange røde biler falma og mer flamingorosa i fargen over tid, i tillegg til at bilene ble ekstremt ripete. Heldigvis har det vært en utvikling på denne fronten.

20230207 DSC3746

Moderne bilvaskmaskiner bruker heldigvis ikke nylon børster, men myke poleringsfiller laget av mikrofiber. Til og med nybilforhandlere vasker nye biler i bilvaskmaskin nå!

Jo bedre forvask man tar før berøringen, jo mindre vaskeriper blir det ettersom man får bort det meste av grus og skitt på forhånd. Dermed har vi satt opp maskinen sånn at den i prinsippet tar en børsteløs vask før børstene begynner å jobbe, med grundig forvask og avspyling.

Alle biler har behov for berøringsvask innimellom for å fjerne blant annet trafikkfilm. All berøringsvask sliter på lakken uavhengig av om det vaskes for hånd eller med maskin, og dermed vill man kunne få noe slitasje uansett hvordan man velger å vaske, hvis man ønsker helt ren bil.

Vi vasker flere tusen biler i uken, og opplever generelt veldig lite henvendelser på riper/skader, takket være hyppig vedlikehold av maskinene og og moderne børster.

Ved børstevask så tilføres det rikelig mengder vann og børstesjampo underveis, og vi opplever ikke å finne rester av partikler i børstene. Før i tiden så var det jo sånn at skitten til bilen foran kunne ligge igjen på børstene, for å deretter bli gnidd utover bilen din - men dette er ikke tilfelle lengre. Dersom det skulle forekomme noe slitasje etter vask så vil det være på grunn av at forvasken ikke har klart å fjerne all skitt fra bilen først.

Selv om bilen din uunngåelig vil bli påvirket av slitasje fra flere hold, uansett hvor forsiktig du er, anbefales det å regelmessig vaske den med berøringsvask, da dette er bedre for lakken sammenlignet med sjeldnere vask.

5 vanlige måter å få riper på:

1. Snøbørste/isskrape: Når man børster bort snø fra bilen så risikerer man å lage riper på lakken, enten fra selve børsten eller friksjonen som skapes mellom snøen og lakken. Ofte så ligger det grus, salt og skitt mellom lakken og snøen - noe som kan lage riper ved bevegelse.

2. Is/snø som smelter: Dette blir litt på samme måte som punktet over. Ofte så ligger det grus, salt og annen skitt mellom lakken og snøen/isen. Når dette smelter så skapes det friksjon, og skitten blir dratt utover lakken - noe som kan forårsake riper.

3. Busker og grener: Kjøring nær busker og trær kan føre til at små grener eller kvister kommer i kontakt med bilen og forårsaker riper.

4. Feil bruk av vaskeutstyr: Dersom man bruker grove svamper, feil vaskemetodikk eller børster av dårlig kvalitet når man vasker bilen, kan dette føre til riper i lakken. Det er viktig å bruke egnet bilvaskemiddel, riktig fremgangsmåte og mykt & rent vaskeutstyr som er ment for bilpleie.

5. Ytre påvirkninger: Grus, pigger og andre små gjenstander vil alltid bli kastet i retning av bilen din fra andres dekk – og ofte ender det med steinsprutskader eller riper i lakken. Dyr som kommer i kontakt med bilen kan også være skyldige, f.eks katter, fugler og lignende.

Det er mange måter å få riper på, og det er ikke alltid lett å vite hvor disse kommer fra. Man oppdager gjerne ikke disse ripene før bilen er nyvasket/ren og man ser nøye over lakken. Da er det naturligvis enkelt å anta at disse kommer fra bilvasken, men det stemmer ikke alltid.

Hvis du ønsker å gi lakken din best mulig beskyttelse mot ytre påvirkninger, anbefales det å få bilen forseglet. En keramisk lakkforsegling er et hardt og tynt lag som påføres over klarlakken på bilen og gjør den mer motstandsdyktig mot riper, steinsprut og lignende skader.

Hvis du ikke har vært veldig uheldig og fått riper som har gått gjennom klarlakken på bilen din, kan ripene vanligvis enkelt fjernes ved å polere kjøretøyet.
Hos Glitra tilbyr vi også børsteløse programmer på alle våre lokasjoner, hvis du ønsker å unngå risikoen for slitasje helt til tross for et noe dårligere vaskeresultat. Vasker du jevnlig nok så blir de aller fleste fornøyde med resultatet på børsteløs vask.
Forfatter: Ole Marius Landsverk

Se andre aktuelle saker

Vi ekspanderer og er på utkikk etter nye lokasjoner

Har du en eiendom som kunne passet til vårt konsept, ikke nøl med å ta kontakt!

Vi kan også bygge om eksisterende bygg/verksted/lagerhaller, og tar gjerne en uforpliktende samtale rundt mulighetene og hva som ligger i det for deg som grunneier.

Send oss tips

Anlegg Langrønningen 4